2018. március 17., szombat

Mennyi az annyi? Avagy egy hastáncverseny költségei 03. - esettanulmányok

A hastáncversenyre való felkészülés anyagi részével foglalkozunk ebben a cikksorozatban. 
Az első két részben, itt:
https://everydaylifeofabellydancer.blogspot.hu/2018/03/mennyi-az-annyi-avagy-egy.html
és itt:
https://everydaylifeofabellydancer.blogspot.hu/2018/03/mennyi-az-annyi-avagy-egy_17.html

megnéztük az anyagi tervezés menetét és azt, hogy milyen kiadásokra számíthatsz. 
A sorozat mindegyik részében találsz egy hastáncversenyek előtt használható költségvetési segédanyagot is táblázat formájában. Töltsd le bátran és használd fel! Ebben a bejegyzésben is megtalálod, hogy mindig kéznél legyen! 




Ebben a részben megnézünk 3 gyakorlati példát: 
- egy szűkre szabott pénztárcával rendelkező lány (hívjuk őt Dórinak), 
- egy közepes anyagi kerettel rendelkező lány (legyen a neve Anna) 
- és egy igencsak jó anyagi helyzetben levő lány (Csilla) versenyfelkészülését pusztán pénzügyi szempontból. 
Azt is tudjuk róluk, hogy mindegyik lány más típus, mást tart fontosnak a felkészülése során. De mindhárman a legjobbat szeretnék kihozni magukból és legalább annyi oklevelet szeretnének szerezni, mint az előző posztomban említett Kriszta és Mása tanítványom: 
https://everydaylifeofabellydancer.blogspot.hu/2018/03/verseny-oklevelek-es-akikre-buszke.html 

**********************


A szűkre szabott pénztárca esete a hastáncversennyel 



Dóri, 22 éves, egyetemista, 3 éve hastáncol


Dóri 22 éves, nagyon szorgalmas és elhivatott táncos, aki már 3 éve hastáncol. 
Mivel egyetemista, az alkalmi diákmunkákkal keresett pénzét költi mindig a táncra. Az összeset, amennyit csak lehet!
Vidéken él és a csoportjával nevezett be a városában rendezett versenyre.
Régóta tervezte, hogy elindul versenyen, de szólóban még nem merné bevállalni a versenyzést – így egyetlen számban indul a többiekhez csatlakozva.
A nevezési díja így minimális, 2500 Ft.
Fontosnak tarja a tanári segítséget, így vesz egy plusz hastánc bérletet az oktatójánál 15 000 Ft-ért, hogy heti kétszer tudjon járni órára.
Magánórákat is vesz, mert érzi, hogy a technikáján bőven van még mit fejleszteni. Tudja, hogy erre pontosan 30 000 Ft-ot tud szánni a következő 3 hónapban. Az oktatójával a magánórákon is gyakorolja a versenykoreográfia technikáját, az előadásmódját fejleszti. Sőt, egy jazz balett és egy stretching oktatótól is vesz magánórát 15 000 Ft-ért, hogy fejlessze a testtudatát és még plasztikusabb legyen a mozgása.
Természetesen otthon is gyakorol minden nap, mert érzi, hogy a gyakorlásból sosem elég és ez legalább ingyen van.
Nem szeretne a csoport szégyene lenni, sőt, titkos vágya, hogy egyszer a csoport első szólistája válik belőle.

Mivel tudja, hogy eddig semmilyen sminkelési tapasztalata nem volt, és főleg a színpadi smink témában járatlan, gyorsan beiratkozik egy, a helyi kozmetikában meghirdetett sminktanácsadásra (10 000 Ft), ahol még pár sminkterméket is kap ajándékba, így az induló készlete már meg is van. J Természetesen bízik abban, hogy a verseny előtt a csoporttársai majd segítenek elkészíteni a sminkjét, és műszempillát is ragaszt majd neki valaki, aki már rutinosabb az ilyesmiben.

Dóri úgy dönt, hogy rászánja a pénzt egy minőségi alapozóra, kontúrozó készletre és spirálra is. Mivel erre 10 000 Ft-ja van, megnézni, hogy mi az, amit ebből a pénzből ki tud hozni.
Mivel hétköznap a frizuráját sem szokta megcsinálni, a fodrászra is rászánja a pénzt, és a verseny délelőttjét a fodrásznál indítja, akitől elles pár trükköt is menet közben, hogy később már maga is el tudja készíteni a színpadi frizuráját.
Dóri nagyon fiatal, a bőre hamvas, így nem megy el kozmetikushoz, és egyéb szépészeti beavatkozásokra sem megy el. Se szüksége, se igénye, se ideje, se pénze nincs ilyenekre.
Ugyanígy nem költ semmilyen extra vitaminra vagy étkezésre – továbbra is azt eszi, ami a csekély ösztöndíjából kijön. Néha semmit, de kit érdekel?! Így legalább nem hízik, és a lényeg úgyis az, hogy a táncra jusson elegendő pénz!

A ruha varratás költsége nem is kérdéses, ebben nincs vita. A csoport tagjai együtt kiválasztották az anyagot, a tanárnőjük jóváhagyta a ruha terveit, és a helyi varrónő elkészítette a csoport számára a ruhát a tervek alapján. Mivel még csoportkedvezményt is kapott a varratásra a nagy létszámú, 18 fős csoportjuk, így az új csoportegyenruha mindössze 40 000 Ft-ból kijött fejenként. A következő versenyre valószínűleg ugyanez a kosztümjük lesz, így azon majd tud spórolni a következő versenyen.   


Mivel a verseny helyben van, nagy anyagi könnyebbséget jelent minden csoporttag számára, hogy nincs útiköltség, és szállásra sem kell költeni.
Dóri úgy döntött, nem megy még idén workshopokra sem a verseny/fesztivál ideje alatt, mert még túl kezdőnek érzi ehhez magát, ráadásul teljesen ki is költekezett már.
A csoport jó fej, így a szervezőnek (aki egyébként az iskolájuk vezetője is) összedobnak egy tuti kis csajos ajándékcsomagot édességgel, ékszerekkel – ez 500 Ft-ra jön ki fejenként, amit Dóri is belead a közösbe.

Ezzel teljessé vált a verseny költségvetése Dórinak. Összesen 130 000 Ft-ból jött ki számára ez a verseny. Kicsit többet költött, mint szeretett volna, de tudja, hogy a következő versenyek már nem lesznek anyagilag és fizikailag és lelkileg sem ennyire megterhelőek a számára. A maximumot hozta ki magából minden téren és ezzel maximálisan elégedett is. :-) Már csak azt reméli, hogy a rengeteg munka és befektetett energia meghozza a gyümölcsét és a csoporttal együtt első helyezést érnek el a versenyen. :-) 

Nézd meg Dóri költségvetési táblázatát és hasonlítsd össze a sajátoddal:
Így tervezte mag Dóri a saját hastáncverseny költségvetését a Mahasti féle segédanyaggal 


**************************

Átlagos nő, átlagos pénztárcával

Anna egy igazi „átlagos” nő.
35 éves, két gyerekes pedagógus. 5 éve hastáncol. 


Anna egy igazi „átlagos” nő.
35 éves, két gyerekes pedagógus, anyagi helyzete is átlagosnak mondható. De az elkötelezettsége a tánc iránt neki is átlagon felüli. 5 éve hastáncol. 
Indult már magyarországi versenyeken, és most életében először egy külföldi, szomszédos országban rendezett versenyre készül. Ha már ott van, több koreográfiában is indul a versenyen, csoportosban és szólóban is, így a nevezési díja 10 000 Ft lesz.

Ő nem akar magánórára költeni, úgy döntött, hogy ezen fog spórolni. A táncos alapjai megvannak még gyerekkorából, amikor versenyszerűen RSG-zett. Azért a versenyig ő is gyakrabban fog órára járni, így vesz két plusz hastáncbérletet is a tanárnőjénél 30 000 Ft-ért.
Ő is gyakorol szorgalmasan, de mivel a szóló koreográfiája nagy helyigényű, úgy dönt, hogy pár órára az önálló gyakorlásához kibérel egy próbatermet, ahol tükör is van. Erre 6000 Ft-ot szán és sikerül is ezt tartania.
Emellett elmegy pilates tanfolyamra is (10 000 Ft), hogy formálja még egy kicsit a testét és fejlessze a testtudatát a verseny előtti hetekben is. Ezeket a gyakorlatokat otthon is csinálja, már a gyerekekkel együtt.

Annának nincs ideje és kedve sem varrogatni, vásárolgatni, anyagokat nézegetni, tervezgetni. A csoportos egyenruhájuk már megvan, arra nem kell költeni. A szóló ruhája is viszonylag egyszerű lesz. Már felhívta az egyik magyar tervezőt, akinek látta a ruháit korábban. Leadta a saját méreteit, az elképzeléseit, megrendelte a ruhát és már megy is érte. Így Annának a szóló ruhája 60 000 Ft-ba került.

Egy hastáncruhás csoportban talált magának ízisz szárnyat az új koreográfiájához jó áron, 5000 Ft-ért, ami pont passzolt az új ruhájához is.
Mivel Anna már nem a legfiatalabb korosztály, és gyermekeket is szült, ezek nyomot hagynak az alakján is. A testmozgás mellett így az étkezésére is figyel, és a verseny előtti hetekben kimondottan alakformáló menüt rendel magának és a családnak is ilyeneket főz. Ez nem sokkal, de megemeli az étkezésre fordított kiadásait a versenyfelkészülési időszakban – 15 000 Ft-tal többet költött így az étkezésére, mint korábban.

Fodrászhoz nem kell mennie, mert a rövid haját pikk-pakk beszárítja, nagyon rutinos már ezen a téren. De egy kisebb kozmetikai kezelésre azért elmegy a verseny előtti héten, hogy jobb állapotban legyen a bőre, szépen ívelt legyen a szemöldöke. Erre 5000 Ft-ot szán (a maradék 5000-et a férjétől kapja ajándékba, mert a férjének is fontos, hogy mindig dögösen nézzen ki a felesége.) ;-) 
Anna az elmúlt években már jelentős készletet halmozott fel mindenféle sminktermékből, amelyeket hétköznap és a színpadra is használ. Így most csak pár "elengedhetetlenül fontos" csillámporral és csillámhajlakkal gazdagítja a készletét (3000 Ft). 

A verseny külföldön van, bár nem messze. Annának a közös kocsiban 10 000 Ft-ra jön ki a benzinköltség, és további 10 000 Ft-ba kerül a szállása. Csak egy éjszakát tölt ott, mert Anna a verseny után már siet is haza a családjához. De ha már ott van, akkor kihasználja a lehetőségeket, és elmegy 1-2 külföldi oktató workshopjára, illetve egy gálaműsort is megnéz, hogy lássa a legújabb hastáncos trendeket. Erre 15 000 Ft-ot szánt és ezt tartja is. Nagyon figyel, hogy ne lépje túl a keretét.

A szervezőnek vitt ajándékba egy üveg magyar bort, így az ajándéka 2000 Ft-ba került. Még két „luxus” kiadása is lesz: a fesztiválon kipróbál néhány keleti ételt, amit addig nem evett (5000 Ft) és meglepi magát egy gyönyörű ékszerrel a bazárban (5000 Ft), amiért ilyen ügyesen és bátran szerepelt a versenyen. 
Anna így összesen 191 000 Ft-ot költött erre a versenyére, és már most tudja, hogy a következő versenyére is kb. ekkora összeget fog szánni. A "hasznát" viszont még hónapokig fogja élvezni, az élményei pedig egy életre szólnak. 

Nézd meg Anna hastáncverseny költségvetését és vesd össze a sajátoddal. 


************

És ha nincs határ - az anyagiakban sem

Csilla már 18 éves kora óta fantasztikusan jól keres, ahogy a férje is. Gyermekük nincs, így semmi nem akadályozza meg őt abban, hogy minden idejét és pénzét a hobbijaira költse.


Csilla már 18 éves kora óta fantasztikusan jól keres, ahogy a férje is. Gyermekük nincs, így semmi nem akadályozza meg őt abban, hogy minden idejét és pénzét a hobbijaira költse. 
6 éve hastáncol, imádja a hastáncot, ami ráadásul jól is megy neki. Persze némi szorgalom még nem ártana, de Csilla így is maximálisan elégedett a teljesítményével és mindent meg is tesz a siker érdekében.
Ő egyből egy távolabbi, európai ország nemzetközi versenyét célozta meg, "ha lúd, legyen kövér" alapon.

Külföldi fesztiválra készül, ahol versenyez is és rengeteg workshopra is elmegy, mert imád táncolni és tanulni.
Nem is viszi túlzásba a versenyzést, hogy több ideje maradjon a workshopokra, így csak 18 000 Ft-ot költ a nevezési díjakra.

Persze azért igyekszik az órákon és a próbákon is, hogy a lehető legtökéletesebb legyen a felkészülése. Így vesz még plusz hastáncbérleteket az oktatójához (30 000 Ft), és egy pár magánórát is 20 000 Ft-ért. Rászánna többet is, de úgy érzi, ennyi elég a hastáncból a számára. Inkább egy vendégoktatónál is vesz magánórákat (10 000 Ft) és elmegy body artra (12 000 Ft), és a barátnője jógaóráira benéz alkalmanként (ez neki ingyenes), hogy tökéletesítse a testét és a mozgását ilyen módon is.


A varrással és varratással nem szórakozik. Kinézi az interneten a neki leginkább tetsző kosztümöt egy jó nevű designernél, megrendeli a saját méretében és már várja is a postát. Egy viszonylag kedvező árú kosztüm tetszett meg neki, így a postaköltséggel együtt 300 000 Ft-ba került neki az új ruha. Többre nincs is most szüksége, mert az összes táncához megvannak már a kosztümjei, kiegészítői, ékszerei.

Étkezni eddig is egészségtudatosan étkezett, de a verseny miatt beszerez egy újfajta vitaminkészítményt is, ami belülről táplálja a bőrt (20 000 Ft). 
Kellenek persze új krémek, primerek, alapozók, csakis a legjobb minőségben, hogy ne ártson a bőrének, így beszerzi ezeket. Nem kell sok, mert ezekből is bőven van otthon, így 30 000 Ft-ból kijön a törzsvásárlói kedvezményével.

Csilla a frizurájával sem szeret sokat bajlódni, de azért elmegy fodrászhoz, ahol festet, vágat (a gyönyörű, derékig érő hajhosszabbítását már korábban megcsinálták, így arra most nem költ). Így a fodrász is kijön 30 000 Ftból.
Kozmetikusát is felkeresi, de csak egy kis „tuning” miatt, ami 15 000 Ft.   

Azon gondolkodik, hogy mi legyen az a szépítő beavatkozás, amit elvégeztethet magán úgy, hogy nem marad a versenyre már nyoma (azaz heg), csak az ő szépsége lesz látható. 300 000 Ft-ot szán rá körülbelül, de nem gond, ha túllépi. Szeretne szemöldök és szemhéj tetoválást, 3D szájsatírt, 6D műszempillát… Gondolkodik bizonyos helyeken a zsírleszíváson is (bár nem igazán lenne mit leszívni…). Ezeket már úgyis meg akarta csináltatni, a verseny pedig jó apropót szolgáltatna hozzá.

A repülőjegye a külföldi versenyére 70 000 Ft, és a 3 éjszaka egy számára átlagosnak mondható szálláshelyen 60 000 Ft. Lakhatott volna az egyik kinti barátnőjénél is, de inkább az egyedül éjszakázást választotta.

Mivel főleg tanulni ment ki, szeretne minél több workshopon részt venni, amennyit csak bír szusszal. És persze az összes gálaműsort is megnézi. Ezekre kb. 220 000 Ft-ot tervezett, aztán majd meglátja. Ha több, ha kevesebb, egyik sem gond, a lényeg, hogy annyit táncolhasson, amennyi jólesik.
Vitt ajándékot is a szervezőnek, 4000 Ft-ért egy exkluzív magyar italt, a saját étkezésére pedig a 3 teljes nap alatt 30000 Ft-ot költött. A bazárban semmi érdekeset nem látott, semmi újat vagy olyat, ami fontos lehet számára, így ott nem vásárolt.

Így Csillának a hastáncversenyre való felkészülése és a versenyzés 1 179 000 Ft-ba került. 



*********************

Az üres táblázatot töltsd le innen és használd fel a saját felkészülésednél!

Ez a Mahasti által készített, ingyenesen letölthető és kinyomtatható táblázat 
segít neked a tervezésben, ha hastáncversenyre készülsz. 
Semmi excell, semmi bonyolult számítás - teljesen táncosbarát! 
Úgy, ahogy nekem is jó lett volna korábban...

Örülök, ha megosztod velem is a tapasztalataidat, a saját terveidet és azt, hogy mit és hogyan sikerült megvalósítanod. 
Mi az, amin végül tudtál spórolni és hogyan? Mi az, amiben jóval túllépted a tervezett keretedet és mi volt ennek az oka? 
Minden kommentnek és hozzászólásnak örülök!
Ha segítségre van szükséged másban is a sikeres versenyfelkészülésedhez, keress meg bátran!
Szeretettel várlak Téged is!

****************************

!!!UPDATE!!!
Nagyon köszönöm a magyar hastáncos élet képviselőinek, hogy ennyien hozzászóltak és kiegészítették az általam leírtakat! 
Nagyon hasznos infók ezek minden hastáncos számára, így beillesztem őket ide is. 

„Amúgy félelmetesek a számok. Én 2 ruhában versenyeztem és ha azoknak az árát nem számolom, nekem csak nevezési és útiköltségem volt. Tudtam mindig, hogy gazdaságos voltam, de hogy ennyire... J/Tóth Roberta https://www.facebook.com/RobertaBellydance/ /


„Amúgy a szálláson, útiköltségen, kaján lehet spórolni. Pl, ha külföldre mész, akkor érdemes olcsó országot kinézni, Szerbia, Ukrajna, Lengyelország. Olcsó buszt vagy vonatot választani, időben kell jegyet váltani. Utána nézni a tömegközlekedésnek, mi olcsóbb, nem kell taxizni. Hostelben vagy apartmanban lenni, úgysem vagy ott soha, itt is érdemes időben foglalni, akár két hónappal előbb is. Én pl szállás kiválasztásál két órát szórakozom. Vinni a hazai kaját, nasikat. Ha valamit olcsón kapsz külföldön azt vedd meg otthonra, Szerbiában olcsóbb a ruha pl, ukránban a kozmetikum. Figyelj a telefonra, EU-n kívül ne roamingolj. Max 5-10 ezer forintot válts, törekedj arra, h ne költsd el. Egy idő után nagyon könnyű olcsón fesztivált megúszni J” /Dusza Anikó/

„A olcsó kislány költségvetése szerintem kicsit erős, a profi meg akár kevés is lehet. De érdemes ilyen költségvetéseket készíteni, hogy tudja az ember lánya mennyi az annyi. A legfontosabb ,hogy tudjuk miből nem szabad spórolni, és mit lehet megoldani akár ingyen is.” /Szabó Nikolett/

„Hát ez nagyon cuki. Én nem vagyok egyetemista, de a legszűkebb pénztárcával sem tudnám fizetni amit leírtál /Dóri/. A mi csoportunkban jóval olcsóbban kihozunk mindent. De azért köszi. Tanulságos volt. Jó mázlink van, az egyik csoporttag varrónő.:-)” /Árokszállásy Márti/

„Én már jó pár versenyen részt vettem és érdekes módon sohasem gondoltam arra, hogy számot vessek a kiadásokra, de most én is csinálok költségvetést az idén.” /Ádám Gréta/

„Ha valaki nem ragaszkodik egy konkrét kozmetikushoz, fodrászhoz, akkor minden szépészeti dolgot jóval olcsóbban meg lehet úszni a kuponos oldalakon keresztül, legalábbis Budapesten biztosan. Több volt a jó tapasztalatom ezzel kapcsolatban, mint a rossz. Ill. szállásra még az airbnb is jó ötlet, ha spórolni szeretnénk. Mindent összevetve megleptek ezek az összegek, bár nem szoktam versenyekre járni.” /Burány Judit Hóförgeteg - https://www.facebook.com/magyar.gotikus.hastancmuvesznok /



*************





Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
www.facebook.com/mahasti10
www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
www.youtube.com/user/Mahasti10
www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com
www.mahasti.hu 
Szívvel-Lélekkel Stúdió, 
Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2.

2018. március 29. 16:45-17:45 Új kezdő/Újrakezdő kurzus Lizával https://www.facebook.com/events/204217546993964/
2018. április 7. szombat 13-16-ig "Naughty Girl"- fúziós workshop Mahastival https://www.facebook.com/events/175297269766965/
2018. április 22. "Tavasz" - fúziós workshop Rembeczki Eszterrel https://www.facebook.com/events/1896737493971755/ 
2018. május 6. vasárnap 10-13-ig "Tűz és szél" - szláv cigánytánc - hastánc fúziós workshop Mahastival és Rembeczki Eszterrrel https://www.facebook.com/events/195526007710006/
2018. május 26. Nő-ikonok, orientális táncszínház https://www.facebook.com/events/1836088680037662/ 
2018. június 23. szombat. Mahasti Hastáncgála https://www.facebook.com/events/2085799791437333/
2018. augusztus 9-12. Mahasti Hastánctábor, Erőmerítő Jógatábor Pilisszentlászlón https://www.facebook.com/events/497173043967822/
2019. február 24. vasárnap XIII. Holdfény Lányai Páros és Csoportos Nemzetközi Hastáncverseny 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése