2018. március 17., szombat

Mennyi az annyi? Avagy egy hastáncverseny költségei 02.

ott hagytuk abba a hastáncverseny költségvetés témáját, hogy tegyük fel, hogy már megvannak az új ruhák és ékszerek (vagy már varrja a varrónő), megvannak az új tánceszközök és szorgalmasan készülsz is az oktatóddal és egyedül is...



Mi a következő lépés?

Mivel profi vagy, vagy szeretnél az lenni (de legalábbis annak látszódni!), fontos az is, hogy hogy nézel ki, milyen a külsőd.

Tehát a verseny előtti hetekben/hónapokban még jobban oda fogsz figyelni a táplálkozásodra, hogy formásabb legyen a tested, hogy lefogyj/hízzál, hogy ruganyosabbak legyenek az ízületeid, hogy szép legyen a bőröd stb. Az egészséges ételek és esetleg a különböző táplálékkiegészítők, vitaminok mind plusz költséget jelentenek, amivel jó, ha előre számolsz.

Belülről már szép vagy, így valószínűleg a külsődet is szeretnéd tökéletesíteni.
Itt lépnek be a képbe a következő alternatív költségekként (persze ezek lehet, hogy már mind a polcodon sorakoznak) az új sminktermékek pl. vízálló spirál, tartós rúzs, színpadra való kozmetikumok, műszempilla, stb… végtelen számban. (Eco megoldásként szóba jöhet a kínai piacon kapható termékek, de ezt hagyjuk is.)
A lehetőségeid száma végtelen, és ha magyar termékeket és biokozmetikumokat választanál, indulj ki ezekből az oldalakból:


Valószínű, hogy elmész a verseny előtt fodrászhoz és kozmetikushoz is.
De lehet, hogy egyéb beavatkozásokkal is törekszel a tökéletes külső elérésére: műhaj, műmell, műszáj, műszempilla, kozmetikai tetoválások, zsírleszívás, ráncfeltöltés és bármi, tényleg bármi, ami számodra elérhető anyagilag és szükségesnek látod. Az is lehet, hogy szemüveges vagy, és pont a verseny kapcsán döbbensz rá arra, hogy ebből aztán elég volt és megműtteted a szemedet, hogy ne kelljen többet szemüveget hordanod. Így közvetve a szemműtéted ára is a versenyzésed költségeibe tartozik.

És még mindig ott tartunk, hogy a legkisebb költséged maga a versenyen való részvétel, azaz nevezési díjad lesz. J))

Sorakoznak a trófeák a Holdfény Lányai nemzetközi Hastáncversenyen



Érkezés a hastáncversenyre, magának a versenynek/fesztiválnak a helyszíni költségei
Először is el kell jutnod a verseny helyszínére, ami útiköltséget jelent, akkor is, ha saját autóval vagy taxival mész és akkor is, ha a versenyre csak repülővel/vonattal/hajóval juthatsz el. Természetesen a jegyedet már jó előre megvetted, mondjuk egy fapados járatra, hogy ezen is spórolj. Így ezzel a költséggel a helyszínen már nem kell számolnod.
Ha nem a saját városodban versenyzel és akár több napos is a verseny vagy a fesztivál (ma már nem nagyon vannak „csak” hastáncversenyek), számolj nyugodtan több napi szállással. De ha csak egynapos is és csak a versenyen veszel részt, valószínű, hogy kipihenten szeretnéd kezdeni a versenynapot és nem az utazásból egyből a színpadra beesve (bár ez is megoldható - mi a Holdfény Lányaival nem egyszer csináltuk, de az csak kényszermegoldás volt!). Vagy éppen tudod, hogy milyen jó lesz késő éjjel hullafáradtan beesni a szállodai ágyba… Ezért javaslom, hogy több napra foglalj szállást és a saját idődön, az én-idődön ne spórolj. Majd spórolsz abban a pár napban máson, pl. nem veszel szuvenírt, saját hozott ételedet fogyasztod, stb.



Ha már ott vagy egy fesztiválon, aminek a keretein belül szervezik a versenyt, akkor valószínűleg elmész a gálákra, előadásokra és a workshopokra is. Mivel ezeknek is előre tudod az árát és a különböző csomagokkal járó kedvezményeket, ezek a költségek sem ott, helyben fognak sokkolni. Sőt, általában már előre be is fizetted őket, így ezzel sem lesz gondod a helyszínen.

Innentől már nem is olyan vészes az egész. Csupa alternatív költség, amiken spórolhatsz: ha már ott vagy, akkor valószínűleg kipróbálsz valamilyen helyi vagy keleti specialitást, körbenézel a bazárban (és valószínűleg itt is csak a pénztárcád szab majd határt annak, hogy mennyit költesz el újabb, egy hastáncosnő számára elengedhetetlenül szükséges kiegészítőkre, ruhákra, kellékekre…)


Ha külföldi versenyen/fesztiválon veszel részt, nagyon kedves szokás az, hogy a szervezőnek valamilyen magyaros dologgal, hungarikummal kedveskedsz. Nem is kell, hogy sokba kerüljön, hiszen egy Magyarország képeslap/hűtőmágnes, egy magyar bor/szaloncukor vagy bármi egyéb ismét csak igen keveset jelent a gigászi versenyfelkészülési költségeidhez képest. Ezért javaslom, hogy ezt a lépést ne hagyd ki, ne ezen spórolj.

Ha már minden költségedet kifizetted, akkor dőlj hátra és élvezd a verseny közegét!
A jövő évi versenyszezon már sokkal könnyebb és könnyebben tervezhető lesz. Használd fel hozzá ezt a táblázatot bátran. Remélem, hogy segíteni fog neked is.
És nézd meg a gyakorlati költségvetési mintákat is a cikksorozat következő részében, itt: https://everydaylifeofabellydancer.blogspot.hu/2018/03/mennyi-az-annyi-avagy-egy_77.html


Ez a Mahasti által készített, ingyenesen letölthető és kinyomtatható táblázat 
segít neked a tervezésben, ha hastáncversenyre készülsz. 
Semmi excell, semmi bonyolult számítás - teljesen táncosbarát! 
Úgy, ahogy nekem is jó lett volna korábban...


A 2. rész végén megosztom veled kedves tanítványom, Farkas Viktória gondolatait is. Ő is a saját bőrén tapasztalta meg, mivel is jár a versenyzés a kezdetektől a profi szintig.

"Kezdőként döbben rá az ember, hogy ez azért nem egy olcsó, ingyen hobbi, már maga a fellépés sem, a versenyzés pedig pláne. Emlékszem rá, milyen volt akkor, hány meglepetés ért az anyagiakkal kapcsolatban. A csoportokban nem kis feszültséget tud okozni az egyenruha megvarratása, a hozzáillő ékszerek, eszközök megvásárlása, főleg ha eltérőek az igények anyagi szempontból. Láttam már emiatt konkrét csoportot feloszlani. Pedig erre is van megoldás, kisebb trükkök. Én például kölcsönruhában, kölcsöneszközzel szólóztam versenyeken, a tanároméban vagy tánctársaméban. Vagy a csoportruhát egy nagyon csillogó anyagból varratuk egy rokon varrónővel, amit már díszíteni sem kellett.
De egy idő után igényem lett az igényességre, a saját, egyedi, méretre szabott ruhára, irizáló díszítőkövekre. De ez az igényesség mindenkinek mást jelent, legyen szó akár egy egyszínű fürdőruhaanyagról, amiből a ruha megszületik, vagy egy készen vásárolt, több százezres kosztümről. Mindenki maga döntheti el, mi a kerete egy fellépésre, versenyre, de a legnagyobb különbségre figyelni kell: ha szólózol, akkor szinte mindenben te döntesz (a tanárod tanácsait persze ajánlott figyelembe venni), ha viszont csoportban táncolsz, tudni kell kompromisszumot kötni." /Farkas Viktória/


**********

Másik tanítványom, Ágota pedig remek végszót adott, amikor összefoglalta a lényeget:
„Mint minden tánc, bizony ez is rendelkezik költségekkel. Köszi az összefoglalót, Mahasti, fájdalmasan érzékletes ;-). De mikor elfog az érzés, hogy nagyot csiszoltatok a hastánckoreográfián a csapattal, közben elkészült az új, egyedi csoportruha (s nem az occsó, gagyi kínai tömegterméket viseled...), s büszkén vállalhatod megvalósult önmagad a zsűri előtt – felbecsülhetetlen! S ha még ráadásul el is nyersz egy rangos helyet, beérni látszik a rááldozott idő, pénz, s megmarad az emlék és a tudás, ami a lelkedet gazdagítja. Így kerülsz harmóniába a történet végén.” /Gere-Nagy Ágota/


*********************

Mahasti Hastánc - Szívvel-Lélekkel
www.facebook.com/mahasti10
www.facebook.com/taneczhyvotabudapest
www.youtube.com/user/Mahasti10
www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com
www.mahasti.hu 
Szívvel-Lélekkel Stúdió, 
Cím: Budapest, IX. kerület., Bokréta utca 12. Fszt. 2.

2018. március 29. 16:45-17:45 Új kezdő/Újrakezdő kurzus Lizával https://www.facebook.com/events/204217546993964/
2018. április 7. szombat 13-16-ig "Naughty Girl"- fúziós workshop Mahastival https://www.facebook.com/events/175297269766965/
2018. április 22. "Tavasz" - fúziós workshop Rembeczki Eszterrel https://www.facebook.com/events/1896737493971755/ 
2018. május 6. vasárnap 10-13-ig "Tűz és szél" - szláv cigánytánc - hastánc fúziós workshop Mahastival és Rembeczki Eszterrrel https://www.facebook.com/events/195526007710006/
2018. május 26. Nő-ikonok, orientális táncszínház https://www.facebook.com/events/1836088680037662/ 
2018. június 23. szombat. Mahasti Hastáncgála https://www.facebook.com/events/2085799791437333/
2018. augusztus 9-12. Mahasti Hastánctábor, Erőmerítő Jógatábor Pilisszentlászlón https://www.facebook.com/events/497173043967822/
2019. február 24. vasárnap XIII. Holdfény Lányai Páros és Csoportos Nemzetközi Hastáncverseny 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése